Pennun hankinta turvallisesti ja vastuullisesti

Koiran hankinta on yksi elämän suuria hankintoja sekä valintoja. Se vaikuttaa elämän kulkuun mahdollisesti yli kymmenen vuotta jokapäiväisesti. Hankintaa aloitettaessa mielessä on monia kysymyksiä. Oheisen listan avulla voit tehdä koiran hankinnan mahdollisimman turvallisesti ja vastuullisesti.

Tutustu valitsemasi rodun rotujärjestöön
Rotujärjestön tai rotua harrastavan yhdistyksen sivulta saat varmasti kattavan tietopaketin rodusta, löydät mahdollisesti jo suoraan pentulistan ja kasvattajien yhteystietoja.

On tärkeää lukea rodulla esiintyvistä sairauksista ja mitä terveystarkastuksia rotujärjestö suosittelee jalostukseen käytettäville koirille. Muista kysyä näistä tarkastuksista pentuja tiedustellessasi.

Lisätietoja Kennelliitosta ja hankikoira.fi
Kennelliiton sivuilta löydät helposti yleistä tietoa eri harrastuksista ja myös koiran hankinnasta. hankikoira.fi sivustolta löydät erittäin kattavan tietopaketin koiran hankintaan.

Kasvattajan ja pentujen tapaaminen
Kun olet löytänyt potentiaalisen pentueen tai kasvattajia, on aika tavata heidät. On tärkeää, että saat tavata pentueen siinä ympäristössä, missä se on kasvanut. Pentujen emän ja mahdollisesti muiden sukulaisten tapaaminen on sekä mielenkiintoista, että hyödyllistä. Tiedät tarkemmin emän ja sukulaisten luonteista, niiden ulkonäöstä ja sukutaulun koirat saavat elävää konkreettiaa.
Sukutaulua mahdollisesti katsoessa saat paljon lisätietoa koirasi taustasuvusta.

Voitte yhdessä käydä läpi, millaisia sairauksia rodusta löytyy ja millaiset ovat ilmenemisriskit kyseisille sairauksille ja vioille. Kasvattajalla saattaa olla tärkeitä ruokintaohjeita esimerkiksi kasvuhäiriöiden tai muiden vikojen ehkäisemiseksi. Terveysasiat ja riskit kannattaa ottaa puheeksi, jotta osaat varautua realistisesti ennen pennun hankintaa.

Nartun luonne on hyvin tärkeä, sillä pennut saavat emästään oppia perityn luonteen lisäksi. Emällä on suuri vaikutus siihen, miten pennut ottavat esimerkiksi vieraat vastaan.

Yhteistyö kasvattajan kanssa on tärkeää jatkossakin, joten voit varmasti palata kysymyksilläsi käynnin jälkeenkin ennen pennun luovutusta. Jos taas asioita jää vaivaamaan, mieti olisiko syytä vielä tavata muitakin kasvattajia tai ottaisitko pennun toisesta pentueesta.

Kauppojen tekeminen
Kaupat pitää ehdottomasti tehdä kirjallisesti ja mieluiten Kennelliiton kaavakkeita käyttäen. Näin kaikki tärkeät asiat tulee sovittua ja sinulla on hyvä turva mahdollisten ongelmien ilmetessä. Lisäehdoista ei saa muodostua kohtuuttomia, joten käykää yhdessä läpi kauppakirjan asiat ennen allekirjoitusta.

Kauppakirjan liitteenä sinun tulee saada pentujen kirjalliset hoito- ja ruokintaohjeet. Myös kopio eläinlääkärin tarkastusraportista tulee olla mukana tai nähtävillä. Saat mahdollisesti rotuyhdistyksen materiaalia ja Kennelliiton Iloinen Pentu -oppaan.

Kaupan jälkeen
Hoida rokotukset ajallaan, jotta vältyt riskeiltä saada pennulle hengenvaarallinen tauti. Noudata kasvattajalta saamiasi ruokintaohjeita sekä muita hoito-ohjeita, jotta pentu kasvaa varmasti tasapainoisesti. Kysy rohkeasti kasvattajalta, mikäli et ymmärrä jotain ohjetta tai tulee mieleen lisäkysymyksiä. Kasvattaja on sinua varten ja mielellään auttaa sinut hyvään alkuun.

Muista lähettää omistaja-ilmoitus, jonka sait rekisteripapereiden ohessa. Näin koirasi mikrosirulla löytyy yhteystietosi Kennelliitosta, mikäli koirasi karkaa tai katoaa.

Harkitse viimeistään tässä kohtaa vakuutuksen ottamista. Pentu on herkkä hyppimään ja leikkimään myös itselleen vaarallisesti. Vakuutus maksaa nopeasti itsensä takaisin, jos joudut turvautumaan päivystysaikaan eläinlääkärillä tarkastuksessa.

Voit liittyä Kennelliittoon ja rotua harrastavaan yhdistykeen, jotta saat paljon lisätietoa lehdistä. Samoin saat tietoa mahdollisista rotusi tapahtumista, leireistä, terveystarkastuksista yms.

Nauti pentuajasta, sillä se on nopeasti ohi!