Järki ja maltti mukaan pentukaupoille

Koronakevät on aiheuttanut valtavan pentubuumin, joka on yltänyt ihan harvinaisempiinkin rotuihin. Suomen Koirankasvattajat ry haluaa muistuttaa koiranhankinnan pitkäikäisyydestä.

Kukaan ei osannut arvata, millainen vuoden 2020 keväästä tulisi. Yhteiskunnan sulkeutuessa ja työnteon siirtyessä etätyöksi moni havahtui vapaa-ajan lisääntymisestä. Koska matkat ja harrastukset ovat olleet pitkän kevään jäissä, on koiranpentujen ja lemmikkieläinten kauppa kuumentunut huippuunsa. Varmasti kaikki keväällä syntyneet koiranpennut ovat löytäneet kotinsa ja syntymättömiä odottaa useita perheitä pentua kohti. Nyt on tarvetta järjelle ja maltille pentukauppaan.

Epidemia loppuu joskus, mutta hankittu koira elää parhaimmillaan toistakymmentä vuotta. On varauduttava moneen asiaan siitäkin huolimatta, että nyt on hyvää aikaa olla koiran kanssa. Arki jatkuu. Jo teini-ikäiseksi ehtinyt koira saa tehtyä tuhoja tai haukuttua tuntikausia, jos sen yksinolon opetus on jäänyt muutamaan pieneen hetkeen. Vaikka koiralle on nyt aikaa, sen yksinoloon pitää järjestää myös opetushetkiä. Eikä vaan muutamaa kertaa, vaan säännöllisesti ja riittävän pitkiä pätkiä, että koira oppii olemaan myös kokonaiset koulu- ja työpäivät yksin.

Suomen Koirankasvattajat ry esittää huolensa siitä, että vuoden tai kahden päästä edessä on lukuisia kodinvaihtajakoiria. Eroahdistunut ja yksinoloa sietämätön koira on hankala kodinvaihtaja. Kiltille ja sisäsiistille koiralle yleensä löytyy koti, mutta yksinollessaan riehaantunut koira on ongelmallinen uudelleensijoitettava.

Pennun kanssa eteen tulee aina silloin tällöin myös kustannuksia, joita ei ostaja ole vaaleanpunaisten lasien läpi katsoessaan halunnut miettiä etukäteen. On hoidettava pentu hyvin myös sairastapauksissa, rokotettava se asianmukaisesti, hankittava tarvikkeita sen kasvaessa ja huolehdittava turkin hoidosta mahdollisesti trimmaajalla, jos oma aika ja taito ei riitä. Ajan ja rahan riittävyys tulisi punnita jo silloin, kun kovin pentukuume on päällä.

Nyt on kasvattajilla tarkan seulonnan paikka. On karsittava toinen toistaan innokkaammista perheistä ne oikeasti motivoituneet ja realistisesti koiran hankintaan suhtautuvat ostajat. Aina ratkaisut eivät ole helppoja.

Jos jotain hyvää tilanteessa on, niin epämääräinen ulkomainen pentukauppa on nyt hetken ollut täysin seisoksissa, kun ihmiset eivät ole voineet kulkea rajojen yli täysin vapaasti. Näiden pentutehtaiden tuotosten kohtalo on tietysti karu, kun ostajat puuttuvat. Siltikin ostajien tulisi nyt varata pentu pitkistä jonoista huolimatta kotimaiselta kasvattajalta, jolla on asiat ja koirat kunnossa. Odottaessa on hyvä laittaa kaikki asiat uutta perheenjäsentä varten kuntoon ja miettiä vielä kerran, että koiralle on kaikki tarvittava aika ja raha.

Kuva: Mikko Marttinen, kuvauksellista.fi