Kennelliiton hallitus päätti, että uudet sopimukset valmistellaan uudelleen

Kennelliiton tänään julkaiseman tiedotteen mukaan Kennelliiton hallitus on tehnyt kentältä tulleen palautteen vuoksi päätöksen, että uudet sopimukset valmistellaan uudelleen yhteistyössä eri osapuolien kanssa vuoden 2017 aikana. Helmikuussa julkaisut sopimukset sekä syyskuussa 2016 hyväksytty yhteistyösopimus ovat käytettävissä vuoden 2016 loppuun saakka. Ennen helmikuuta 2016 voimassa olleet sopimukset ovat eilisen päätöksen perusteella voimassa ainakin vuoden 2018 loppuun saakka.

SuKoka kiittää Kennelliiton hallitusta tästä rohkeasta ja oikeasta päätöksestä ja siitä, että Kennelliitto kuuli kasvattajia. Me kasvattajat olemme kennelharrastuksen kivijalka, me olemme Kennelliiton perusta. Meille Kennelliitto on tärkeä ja olemme ylpeitä siitä, miten tasokasta kenneltoiminta on Suomessa. Toivomme, että tämä on alku rakentavalle yhteistyölle Kennelliiton ja SuKoKan välillä. Molempien yhdistysten yhteisenä tarkoituksena on edistää puhdasrotuisten, rekisteröityjen koirien kasvattamista ja käyttöä emmekä me ole toistemme vastapuolia. Vastapuoliamme eivät myöskään ole koirien ostajat ja sijoituskoirien vastaanottajat, vaan jokaiselle vastuuntuntoiselle kasvattajalle on tärkeää löytää kasvattamilleen pennuille hyvät loppuelämän kodit, joiden kanssa yhteistyö jatkuu koko koiran elämän ajan.

SuKoKa kiittää myös niitä rotujärjestöjä ja kennelpiiriä, jotka lähtivät tukemaan SuKoKaa tässä sopimusasiassa. Valtaisa kiitos kuuluu myös jäsenistöllemme, joka on tahollaan vaikuttanut omiin rotujärjestöihinsä. Yhdessä meissä on voimaa!

Tässä yhteydessä haluamme vielä kerran osoittaa tukemme Borderterrierikerhon tekemälle valtuustoaloitteille siitä, että Kennelliiton Kasvattajasitoumuksen ja Koiranomistajan perussäännön sisältämä pakko käyttää Kennelliiton sopimuksia poistetaan ja korvataan pakolla käyttää kirjallisia sopimuksia. Tämä mahdollistaisi niin kasvatuskenttää kuin myös koiran hankkijoita oikeasti palvelevien sopimusten laatimisen.

Lisäksi toivomme, että Kennelliton hallitus peruu joulukuussa 2015 tekemänsä päätöksen kieltää kasvattajilta yhteisomistussopimusten käyttö. Yhteisomistusten kielto on vaikeuttanut kasvattajien toimintaa.

Kennelliitto tiedotti tänään myös valmistelussa olevasta Koirien terveydenhuolto-ohjelmasta, jonka tavoitteena on suunnitella koirien terveydenhuolto-ohjelma. Ohjelman tavoitteena on tiedotteen mukaan varmistaa koirien olosuhteisiin ja jalostustyöhön liittyvä hyvinvointi sekä edistää koirien terveyskehitystä kasvattajia tukemalla. Koirien terveydenhuolto-ohjelma on kasvattajille ja jalostustyötä toteuttaville vapaaehtoinen, mutta siihen sitoutuville hyödyllinen. Ohjelmaa suunnitellaan vuoden 2017 aikana ja sen on tarkoitus käynnistyä vuonna 2018.

Ohjelmaa valmistelevaan työryhmään pyritään saamaan Kennelliiton edustajien ja eläinlääkärien lisäksi ammattilaisia eläinjalostuksen ja eläinten käyttäytymistieteen saralta. Suurin osa työryhmän jäsenistä tulee olemaan aktiivisia koirankasvattajia. SuKoKa uskoo ja toivoo, että Kennelliitto kutsuu lähes 2.500 suomalaisen aktivisen kasvattajan etujärjestönä toimivan SuKoKan mukaan valmisteluihin. Näin voitaisiin yhteisenä rintamana varmasti saada aikaan kasvattajia laajasti sitova sekä kasvattajien mielekkääksi kokema, sitoutumisen arvoinen, sekä toimiva uusi ohjelma rotukoirien parhaaksi.