Onnellinen rotukoira – suosi kotimaista kasvatusta. Nyt ja jatkossa

Korona kiihdyttää lemmikkimarkkinoita ja koiria kysytään valtavasti. Vapaa-aika on lisääntynyt monilla määräaikaisesti tai pysyvästi. Matkustaminen on vähentynyt tai loppunut ja kotona ollaan enemmän. Sinne mahtuisi hyvin yksi tai useampi karvainen kaveri.

Monet suomalaiset kasvattajat myyvät ”ei-oota” ja ottavat varauksia tuleviin pentueisiin. Kysyntään yritetään vastata, mutta vastuullisesti toimien se vie myös aikansa, että koko tämänhetkinen tarve – pentubuumi on tyydytetty. Normaalisti halpatuonti kukoistaisi niin, että itä- ja etelärajoilta virtaisi suosikkirotuja Suomeen pentueittain.

Juuri nyt on karanteenit ja valtoimenaan virtaava itätuonti on katkaistu suurimmaksi osaksi.Samoin erilaiset rescue-tapaukset ovat jääneet tulematta Suomeen. Halpapentuja ei ole yhtä paljoa tarjolla, vaan ne on jääneet rajojen taa. Se on hyvä asia suomalaiselle vastuulliselle koirankasvatukselle, vaikka pentutehtailua löytyy Suomestakin.

On siis pennunhankkijan hyvä katsoa kotimaan tarjontaa ja jäädä jonoon, jotta saa kotimaisen ja rekisteröidyn rotukoiran pennun. Pieni odotus tekee hyvää koirakuumeiselle kiirehtijälle. Sinä aikana voi perehtyä koiranpennun kouluttamiseen ja sen hoitoon eri tietolähteistä ja tutustua eri kasvattajiin. Pieni harkinta-aika ostajille vähentää varmasti koirien palautumista kasvattajalle tai uuden kodin etsintää hetken päästä.

Mitä lisäarvoa tuo se, että koira on ostettu Suomesta ja on kotimainen?

Suosimalla kotimaista vastuullista kasvattamista, ostaja ostaa koiran, jolla on historia. Sen suku on netistä tarkastettavissa aina jokaista sukulaisten terveystulosta myöden. Sukutaulusta löytyy koiria parhaimmillaan vuosikymmenten taakse. Rekisteröidyn koiran taustaa on mahdotonta piilottaa, vaan Kennelliiton koiranetistä kuka tahansa näkee minkä tahansa koiran tiedot. Avoimuutta toisin sanoen. Ostajien tulisi rohkeasti myös käyttää tätä hyvää tietopankkia!

Suomestakin valitettavasti löytyy paikkoja, joista pentuja myydään melkein koko ajan. Jos olosuhteet ovat epäilyttävät tai muuten tulee tunne, että kaikki ei ole kunnossa, kannattaa odottamista jatkaa. Yleensä odottaminen palkitaan onnellisella elämällä uuden perheen jäsenen kanssa.

Suomessa suurin osa koirista on rokotettuja ja yllätyksiä ns. kulkutaudeista on aniharvoin. Samoin muut loiset ovat harvinaisempia, kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Eläintauteja on Suomessa paljon vähemmän, kuin lämpimissä maissa ihan jo ilmastonkin vuoksi. Halpatuonti ja paperiton pentu on aina riski. Sen taustasta ei ole tietoa, saati syntymäolosuhteista. Neuvot, apu ja vastuu loppuvat kaupankäyntitilanteeseen.

Kotimaisella koiralla on aina myös kasvattaja, joka palvelee pennunhankkijaa ja kaikissa eteen tulevissa asioissa vielä vuosienkin päästä. Näin suurin osa Suomen kasvattajista toimii. Sen arvon ymmärtää paperittoman pennun ostaja vasta, kun halpapentu sairastuu, osoittautuu muuksi kuin oli luvattu tai tarvittaisiin tukea koulutuksen haasteissa. Kaikkien asioiden toimimiselle sekä palvelulle ei yleensä osata antaa arvoa ja hintaa. Suomalainen pentu on kalliimpi, kuin paperiton halpatuonti, mutta sen taakse kätkeytyy paljon tietotaitoa, tutkimusta ja työtä menestyksen eteen.

Suomalainen rotukoirankasvatus on perinteikästä ja laajamittaista väkimäärään suhteutettuna. Meillä suositaan puhdasrotuisia koiria erilaisten rekisteröimättömien coctailien sijaan, joskin sekin villitys on nostanut päätään. Omistajalla pitäisi olla ylpeyttä ilmassa siitä, että kotona on suomalainen rotukoira. Jos kasvattajan apuun ei ole ollut aktiivisesti tarvetta, kertoo sekin siitä, että koira on ollut hyvä rotunsa edustaja ja ”kotimainen laatutuote”. Suomalainen rotukoira on korkealle arvostettua ympäri maailmaa ja juuri siksi suomalaiset kasvattajat tekevät paljon yhteistyötä kansainvälisesti.

Rajat aukeaa ja valistus punnitaan

Karanteenien ja hiljaisen matkustuksen aika ei tule kestämään ikuisesti. Se kestää ehkä vielä joitain kuukausia, muttei varmasti vuosia. Tulee aika, että kysyjille on runsaammin tarjolla myös niitä halpoja, rotukoiraa muistuttavia, paperittomia pentuja. Silloin tarvitaan sisua sekä kasvattajissa, että ostajissa. Koiran hankinta hinta on vain osa koiran elämän kustannuksista ja monesti halvalla hankittu maksaa lopuksi paljon enemmän kaikkina eläinlääkärin hoitokustannusten myöstä. Ostajan on pidettävä mieli kirkkaana sille, ettei halua itselleen tai ympäristölleen ongelmia. Vaikka koiran saisikin ”heti käteen”, pitäisi pysyä erossa paperittomista halpatuonneista. Ja kasvattajien on luotettava siihen, että hyvin kasvatettu kotimainen rotukoira löytää ostajansa ja uudet kotinsa. Ja valistus menisi vihdoin perille paperittomien koirien välttämisestä.

Pidetään yhtä ja suositaan kotimaista!
Kuva: Kuvauksellista.kuvat.fi / Mikko Marttinen