Tiedote 21.11.2019 – SuKoKa korostaa suomalaisen rotukoirakasvatuksen vastuullisuutta

Suomen Koirankasvattajat SuKoKa ry korostaa suomalaisen rotukoirakasvatuksen vastuullisuutta

Ylen 20.11.2018 esittämä dokumentti Sairaaksi jalostettu nosti esille pentutehtailun ja rotukoirajalostuksen ongelmia. Suomessa kasvatetaan noin 400 eri koirarotua. Ylen dokumentissa leimattiin neljän esimerkkirodun kautta rotukoirajalostus kokonaisuudessaan. Nykytiedon mukaan useiden rotujen rotumääritelmissä on niin kutsuttuja sairaalloisia piirteitä, esimerkiksi liian lyhyt kuono- tai kallo-osa tai liian runsas ihopoimutus. Sairaalloisten piirteiden karsimiseen on tartuttu rivakasti järjestäytyneessä kennelmaailmassa, suomalaiset kasvattajat ensimmäisten joukossa. On kuitenkin tärkeää huomata, että suurimmalla osa Suomessa kasvatettavista roduista ei esiinny sairaalloisia piirteitä.
”Koiranjalostuksessa on viime vuosisadalla tehty virheitä, jotka on nyt tiedostettu. Olemme korjaamassa niitä. Tie ei ole helppo eikä nopea, mutta saamme sen tueksi koko ajan uutta tietoa ja uusia työkaluja”, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.
Suomen Koirankasvattajat ry, SuKoKa, korostaa suomalaisen koirankasvatuksen ja -jalostuksen vastuullisuutta ja eettisyyttä. Dokumentissa rinnastettiin räikeästi pentutehtailu ja rotukoirien kasvattaminen. Pentutehtailu on aina tuomittavaa koirien massatuotantoa, jonka ainoana lähtökohtana on taloudellisen tuoton maksimoiminen koirien elinoloista ja hyvinvoinnista piittaamatta.
SuKoKa tekee tiivistä yhteistyötä Kennelliiton kanssa rotukoirien hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. SuKoKa kouluttaa aktiivisesti jäsenkasvattajiaan ja järjestää erilaisia terveystarkastuksia jäsentensä jalostuskoirille. Suomessa teetetään eniten maailmassa erilaisia terveystutkimuksia rotukoirille ja suomalainen tutkimustyö esimerkiksi koirien geenitutkimuksessa on maailman huippuluokkaa. Näitä tutkimustuloksia voidaan hyödyntää nopeasti terveempien rotukoirien jalostuksessa muun muassa DNA-testauksen avulla.
”SuKoKan tavoite on, että jokaisella syntyvällä rotukoiran pennulla on lähtökohtaisesti mahdollisuus terveeseen ja laadukkaaseen elämään. Tämä on saavutettavissa vain tavoitteellisella ja tinkimättömän rehellisellä kasvatustyöllä”, sanoo SuKoKan puheenjohtaja Vesa Lehtonen.

Lisätietoja:
Vesa Lehtonen, puheenjohtaja, SuKoKa ry, puh. 040 5541 509, vesa.lehtonen@sukoka.fi
Suomen Koirankasvattajat ry, SuKoKa, on vuonna 1993 perustettu suomalaisten rotukoirakasvattajien etujärjestö, joka edustaa 2500 suomalaista rotukoirakasvattajaa, lisätietoja www.sukoka.fi