Vastaisku pentutehtailulle – valitse onnellinen rotukoira

Kerta toisensa jälkeen ostajat haksahtavat pentutehtaiden halpoihin ja epämääräisissä oloissa kasvatettuihin pentuihin. Samoin pimeisiin tuonteihin, jotka ovat vielä riskialttiimpia ostoksia. Kaikkein eniten viranomaiset varoittavat eripuolilta maailmaa tulevista pelastettavista katukoirista, joiden sairaudet uhkaavat jopa ihmisiä. Lue, miten välttää pentutehtailu ja pimeät pennut.

Pentutehtailun ongelmien kertomukset tavoittavat meidät aivan liian usein. Ikävät uutiset sairaista pennuista ja ongelmista syövät uskottavuutta kaikilta koirankasvattajilta, vaikka hyvää työtä tekeviä kasvattajiakin löytyy.

Paha mieli ja kalliit sairaskulut ovat seurausta huonosta pohjatyöstä tai sen puutteesta koiraa ostettaessa. Kiire saada muotirodun pentu ajaa ostajat helppoihin kauppoihin pimeiden tuontipentujen tuojien kanssa. Netin myyntipaikat on pullollaan edullisia pentuja, joiden kanssa pitäisi heti kellojen soida. Halvalla ei saa hyvää on vanha sanonta, mutta koiran pennun kaupassa järki tuntuu monelta unohtuvan. Pennunkuva silmissä ja palava halu sydämessä katoaa järki fiksultakin tuntuvalta ihmiseltä.

Paperiton rotukoira on täyttä puppua. Ne ovat sekarotuisia niin kauan, kuin alkuperäistodistus tai tuoteseloste eli rekisteripaperi toisin todistaa. Rekisteripapereita ei kaikki pennut edes saa esimerkiksi, mikäli rekisteröidyillä vanhemmilla ei ole vaaditut terveystutkimukset tehtynä tai ne ovat tervaystuloksien mukaan sairaita. Rekisteripaperi on ensimmäinen dokumentti, joka pitää löytyä pennulta. Sen jälkeen tulevat kirjalliset hoito-ohjeet ja eläinlääkärin todistus. Tärkein takuutodistus tulevaisuuden varalle on kirjallinen kauppakirja. Ilman sitä tulisi olla laitonta ostaa koiraa. Näillä papereilla välttyy suurimmalta osaa pettymyksiä heti kaupan jälkeen, sekä tulevaisuudessa.

Hyvinvoivien satojen tuhansien koirien omistajat ja heidän arkensa eivät näy uutisissa. Karvainen perheenjäsen löytyy sohvalta ja somesta onnellisissa kuvissa. Rekisteröidyn koiran tiedot ja taustan puolueeton fakta löytyy Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä netistä. Se on kenen tahansa nähtävissä – yleensä jo ennen kaupantekohetkeä. Hyvin kasvatettuja koiranpentuja syntyy paljon ja niiden soisi löytävän kotinsa pentutehtailtujen pentujen tilalle, jotta pentutehtailu tyrehtyy. Totuushan on, että niin kauan kuin on ostajia, löytyy pentutehtaita. Hinta paljastaa epäilykset pentutehtaasta. Selityksiä halpaan hintaan varmasti löytyy myyjältä, mutta vastuullisella kasvattajalla on puolestaan perustelut, mistä hinta muodostuu.

Halpakauppa on kasvattajan vastuun pakoilua. Pentutehtaan pennusta ei ole maksettu rekisteröintimaksua, vanhempien terveystarkastuksia, uroksen astutusmaksuja, eläinlääkärin tarkastusta ja sirutusta ja mahdollisesti edes laadukasta ruokaa. Pentutehtaan pyörittäjä ei ole rotujärjestön jäsen ja täten ulkona sen koulutuksista sekä rodun terveystiedoista. Hän myy netin kauppapalstoilla pentujaan, koska ei saa pentujaan rotujärjestön tai Kennelliiton pentulistoiille. Hänet on mahdollisesti erotettu Kennelliitosta rikkeiden vuoksi tai rekisteröinti on evätty.

Vastuullisesti kasvatetun onnellisen perheenjäsenen on kasvattanut järjestäytynyt kasvattaja. Kennelliittoon ja rotujärjestöön sekä tuhannet myös Suomen Koirankasvattajiin kuuluvat kasvattajat tekevät pyyteetöntä työtä rotujensa eteen. He saavat yhdistyksiltään tilastotietoa sairauksista sekä koulutusta kasvatustyön jo ensi hetkistä lähtien. Useat tuhannet näistä kasvattajista lasketaan elinkeinoharrastajiksi vakiintuneen kasvatustyön perusteella ja siksi heidän kanssaan tehdyssä kaupassa kuluttajansuoja turvaa ostajaa. On helppo esittää kysymys kasvattajan jäsenyyksistä jo heti ensi soitolla.

SuKoKa, Suomen Koirankasvattajat ry on koirankasvattajien etujärjestö, joka edistää puhdasrotuisten koirien vastuuntuntoista kasvatustyötä ja toimii tunnollisten koirankasvattajien yhdyssiteenä. Yhdistys vaikuttaa terveen koirankasvatustyön ja jalostuksen edistämiseksi. Se kouluttaa, jakaa tietoa ja pitää seminaareja jäsenilleen. Jäseniä on opastettu koirankaupan vastuullisesta hoitamisesta monissa eri koulutuksissa sekä jäsenlehdessä. Varsin valistuneita kasvattajia siis ja luotettavia kauppakumppaneita tärkeässä hyvinvoivan perheenjäsenen hankinnassa.

Kolmen kohdan muistilista pentutehtaan väistämiseksi:

  • Osta vain Kennelliittoon rekisteröity koira
  • Kysy kasvattajan jäsenyydet kennelliitossa, rotujärjestössä ja kasvattajajärjestössä.
  • Osta vain kirjallisella kauppasopimuksella

www.sukoka.fi